15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoi oameni rafinati

Doi oameni rafinati

O familie distinsa prin bun gust si rafinament. De peste 21 de ani, Mihaela Despina si Silviu Cotiga formeaza un cuplu. Au doi copii de 17, respectiv 20 de ani si o casa frumoasa la care au visat de când se stiu… Se considera, pe buna dreptate, o familie fericita si implinita.


Silviu Viorel Cotiga este de aproximativ un an inspector-sef in cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj. Este absolvent al Facultatii de Mecanica, sectia Masini-Unelte. In prezent, urmeaza cursurile unui masterat in Administratie, iar din toamna acestui an doreste sa se inscrie la un doctorat in Protectia Muncii. A avut sansa sa se angajeze imediat dupa terminarea studiilor universitare, intâi la Intreprinderea de Autoturisme Colibasi – Arges, iar apoi ca inginer stagiar si sef de sectie la SC REUT SA Craiova. Provine dintr-o familie de intelectuali, mama – profesoara de chimie, iar tatal – inginer mecanic. Silviu Cotiga a ales cariera tatalui, iar sora lui, pe cea a mamei. „In 1993 am decis sa lucrez in domeniul privat. Mi-am deschis propria societate la care am lucrat pâna anul trecut, când prin concurs am candidat la postul de inspector-sef la Inspectoratul Teritorial de Munca Dolj. De atunci se ocupa de firma sotia si fiul meu cel mare, care lucreaza de la vârsta de 18 ani“, a povestit Silviu Cotiga. La ITM Dolj are 87 de angajati pe probleme de relatii de munca, evidenta angajati si angajatori, pe probleme de sanatate si securitate in munca etc. Zilnic, la ora 7.45 este prezent la birou. Desi este un om extrem de meticulos, care tine la lucrul bine facut, Silviu Cotiga nu este adeptul orelor peste programul normal de lucru, impunând acest fapt si colegilor sai. Considera ca, in cele opt ore normale de program, orice angajat care doreste sa-si faca treaba o poate face fara probleme. Ii place foarte mult ceea ce face, mai ales ca este o munca „in mare parte de relatii cu oamenii“.


Mihaela Despina – „cea mai buna alegere“


Povestea de dragoste dintre Silviu si Mihaela Cotiga a inceput in timpul facultatii. Au fost colegi de facultate, dar din câte marturisesc, se cunosteau doar din vedere. Insa, intr-o buna zi destinul si-a spus cuvântul. S-au intâlnit la nunta unui vecin si bun prieten de-al lui Silviu, la care tânara fusese si ea invitata. „Atunci ne-am cunoscut, am vorbit si incepuse deja sa se infiripe ceva. Am auzit-o povestind ca pleaca intr-o tabara la Costinesti si i-am spus chiar in acel moment ca voi veni si eu la mare. Nu stiu daca m-a crezut… Insa m-am tinut de cuvânt. Ne-am intâlnit acolo, am inceput sa iesim impreuna ca prieteni, iar dupa numai doua saptamâni am intrebat-o daca ar vrea sa imi devina sotie. A zis da“, a continuat emotionat Silviu Cotiga. S-au casatorit intr-o zi de 13 octombrie, data considerata de unii ghinionista, dar care cel putin pentru Silviu Cotiga este ziua lui norocoasa. Si acum, cu sinceritate debordanta, sustine ca Mihaela Despina reprezinta „cea mai buna alegere pe care ar fi putut s-o faca in viata“. Nunta a fost cu totul speciala, intr-o atmosfera de vis, intr-un cadru elegant la Restaurantul „Jiul“ din Craiova. Alaturi de ei au avut peste 200 de invitati, oameni dragi lor. Tin foarte mult la parintii lor spirituali, pentru care au un respect deosebit. Elena si Petre Stefan, doi medici deosebiti, au fost nasii lor de cununie.


Au locuit singuri imediat dupa nunta si si-au crescut copiii


Au tinut cu tot dinadinsul ca imediat dupa nunta sa locuiasca singuri. Ajutati de parinti, cu sacrificii deosebite pentru acele timpuri, sotii Cotiga si-au cumparat un apartament cu doua camere intr-un bloc turn. Dupa numai un an, a aparut pe lume primul lor copil, Silviu Adrian, iar dupa alti trei ani Mihail. Cel mare este in prezent student in anul I la Facultatea de Stiinte Economice din Craiova, iar mezinul, elev in clasa a X-a la Colegiul National „Carol I“. Si-au dus copiii la cresa, chiar de la un anisor, tinând insa sa si-i creasca singuri. „Nu este deloc usor, mai ales când esti tânar, la inceput de drum in viata. Insa este un sentiment deosebit sa poti sa iti cresti singur copiii. Un lucru la fel de important este ca tinerii proaspat casatoriti sa locuiasca singuri. Primele sase luni in orice casnicie sunt critice. Numai alaturi de cel iubit poti trece peste toate discutiile, insa fara interventia nici unuia dintre parinti. Este si perioada de acomodare, de apropiere si descoperire reciproca. As da acest sfat oricarui tânar, oricât de multe sacrificii si greutati sunt constient ca inseamna aceasta independenta. Sa incerce sa stea singuri, sa aiba o viata alaturi de cel caruia i-a jurat credinta si iubire. Si noi am trecut prin perioade extrem de grele, dar indiferent de probleme am fost alaturi unul de celalalt, sustinându-ne si incurajându-ne reciproc. Intelegerea, intelepciunea si rabdarea sunt atuurile care duc la o casnicie fericita“, a spus inspectorul-sef de la ITM Dolj.


Casa visurilor – „oaza de frumusete si rafinament“


In 2002, intr-o seara, Silviu Cotiga s-a hotarât ca din ziua urmatoare sa se apuce de casa mult visata. Zis si facut. A doua zi au inceput deja toate demersurile care sunt necesare pentru constructia unei case. In numai câtiva ani au reusit sa o faca sa arate exact cum si-au dorit: 13 camere, o crama cu specific românesc, o curte cu fântâna si chiosc de vara, chiar si o sala de sedinte, in care, glumind, a marturisit ca isi convoaca prietenii pentru discutii mai serioase. Totul este amenajat cu foarte mult gust. Fiecare obiect atât din casa impozanta, cât si din birou este ales cu foarte multa atentie. Este adeptul obiectelor de bun gust. Din fiecare locsor din tara in care ajunge isi cumpara cel putin o icoana, obiect pe care prefera sa il daruiasca ori de câte ori este ziua cuiva drag.


Este un barbat credincios, cu frica de Dumnezeu. Marturiseste ca de câte ori trece prin dreptul unei biserici isi face cruce… Chiar si biroul de la Inspectoratul de Munca, dintr-o simpla privire, iti inspira rafinament. Icoane pe lemn frumos asezate pe perete, birou si scaune de o buna calitate si lustruite, câteva obiecte artizanale, chiar si suporturile si mapa de birou sunt asortate cu restul obiectelor din incapere, iar pixurile, doar metalice, aliniate frumos pe un suport, si flori, multe ghivece cu flori… „As vrea sa cred ca am o casa si o curte deosebite. Prietenii sunt permanent prezenti in gospodaria noastra, ceea ce ma face sa cred ca le place si se simt bine. La fiecare aniversare a unui membru din familie avem peste 60 de invitati, prieteni de suflet… Sincer sa fiu, acum fara nici un fel de modestie, niciodata nu ne-a refuzat nimeni sa vina in vizita la noi, ori de câte ori i-am invitat. Poate asta inseamna ca intr-adevar le place“, a zis Silviu Cotiga. Pe lânga activitatea zilnica de la serviciu, acesta este implicat si in viata politica, fiind membru al PNL.


Costumul – tinuta obligatorie la ITM Dolj


Dar, cum tinuta unui inspector „conteaza, are un impact in fata angajatilor“, Silviu Cotiga este un barbat extrem de elegant. Costumul este tinuta celor cinci zile lucratoare, lucru impus si angajatilor, deoarece, spune el, „omul trebuie sa realizeze ca in fata lui este un inspector de la ITM“. Are un croitor, care lunar ii face câte un costum. Nu bea, nu fumeaza, dar placerile sale sunt, dupa cum singur spune, hainele de buna calitate, cravatele, din care are o adevarata colectie (peste 50), stilourile si pixurile metalice, icoanele si florile, laudându-se cu o adevarata sera formata din peste 100 de ghivece de flori. Familia Cotiga este si iubitoare de animale, având doi minunati câini, pe care ii considera ca si membri ai familiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS